Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Gemeente doet onderzoek naar woonwensen

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeente is in samenwerking met Wetland Wonen een onderzoek gestart naar de woonwensen van inwoners. ā€œHet vinden van een (juiste) woning is in Nederland de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden, dat geldt ook voor Zwartewaterlandā€, schrijft de gemeente in een persbericht.

ā€œBij het ontwikkelen van nieuwe woningbouwprogrammaā€™s vinden we het belangrijk dat deze zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van inwoners. Natuurlijk kennen we de signalen en vragen uit de woningmarkt, maar we zien ook dat wensen veranderen en we niet iedereen horen. Om een breed en realistisch beeld te krijgen, starten we dit onderzoekā€, legt wethouder Jan van der Poel uit.
Het onderzoek bestaat uit een online vragenlijst over de woonwensen van inwoners. ā€œDe resultaten van het onderzoek combineren we met de resultaten van interviews met makelaars en dataonderzoek. Zo krijgen we betere inzichten in de woonbehoefte binnen onze gemeente.ā€

De gemeente is ook benieuwd naar de ervaringen van inwoners die recent verhuisd zijn. ā€œZij hebben van ons een brief gekregen om ons mee te nemen in hun zoekproces. Welke keuzes hebben zij gemaakt en wat gaf uiteindelijk de doorslag?ā€, zegt Van der Poel. Ook deze resultaten worden meegenomen.

Naast de online vragenlijst gaat de gemeente ook in gesprek met senioren over hun woonwensen. Aanmelden daarvoor kan via info@zwartewaterland.nl. Mensen krijgen dan een uitnodiging voor een woonbehoeftegesprek.

Wie een woonwens heeft of de gemeente of Wetland Wonen iets wil meegeven op het gebied van wonen, kan de vragenlijst invullen via zwartewaterland.nl/woonbehoefteonderzoek. Het onderzoek loopt tot en met 20 april.

In 2020 voerde de gemeente ook een woonbehoefteonderzoek uit. Daaruit bleek dat er tot 2030 in totaal 750 woningen bij zouden moeten komen in Zwartewaterland. 

De enquĆŖte werd toen ingevuld door 7,4 procent van alle huishoudens in de gemeente. Volgens de enquĆŖte was er destijds een overschot aan eengezinskoopwoningen tot 300.000 en een tekort aan die woningen vanaf 300.000 euro.

Enrico Kolk